top of page

Műsorok 

Előadás felnőtteknek, családoknak, az igényes zene kedvelőinek.

Egy szenvedély
margójára

2021-ben, születésének 100. évfordulóján hazánk egyik legnagyobb költészeti alakjára emlékezünk. A műsor a Kossuth és József Attila díjas költő, Pilinszky János verseit dolgozza fel. 

A KÖLTÉSZET NAPJA 2021 Pilinszky 100

 Egy szenvedély margójára (teljes műsor: 58 perc)

Youtube play Icon

A KÖLTÉSZET NAPJA 2021 Pilinszky 100

 Egy szenvedély margójára (teljes műsor: 58 perc)

Pilinszky.jpg
magyarok.jpg

A Nemzet dalai

Minden nemzet első számú, maga megfogalmazta önazonosság-kinyilvánítása; saját himnusza. Szavait, hangjait népének sorsa faragta - szőtte - hajlította. Így a rá, csakis őrá jellemző sorai örökre bevésődnek a közösség tudatába, és válnak nemzedékről nemzedékre útmutatóvá, vigasztalóvá ha kell, sorsformálóvá. Költészetünk, a magyar poézis kivételesen gazdag olyan alkotásokban, melyek arra érdemesek, hogy Kölcsey és Erkel Himnusza mellé emeljük. Ezek közül egy szubjektív válogatás A Nemzet Dalai.

Youtube play Icon

A NEMZET DALA - KOVÁCS GÁBOR  (9 perc)

Legyen bor!

Két szavas óhaj csupán, mégis legtöbbünkben emlékeket, ízeket, hangulatokat hoz a felszínre. De jó lenne újra megélni „azt a bizonyos” alkalmat! Amikor együtt volt a társaság… és micsoda borokat kóstoltunk! Lehetne megismételni? Netán fölülmúlni? – Biztosan! Csak jöjjünk megint össze, és hívjuk meg közénk a nagy öregeket: Petőfit, Babitsot, Garayt, Faludi Ferencet… és az ifjabbakat: Legyen ott velünk Csoóri Sándor, Baka István, Kiss Benedek… A kitűnő hazai nedűk mellett hallgassuk „boros” verseiket sok jó muzsikával! Merüljünk el a borok utolérhetetlen íz- és a versek, dalok mámorító hangulatvilágában!

 

"A mámor a köznapi észnél határtalanul magasabb rendű állapot. Mindannak, ami az életben szép, komoly, élvezetes, tiszta, amiből fakad a művészet, a zene, a szerelem, az igazi gondolkozás. A borból tanulhatjuk meg, mi a mámor, mi a magasabb józanság… " (Hamvas Béla: A bor filozófiája).

Youtube icon

Garay János: Szegszárdi bordal részlet – ea.: Kovács Gábor  (2 perc)

bor.jpg
bottom of page